tisdag 23 februari 2016

Thou shell of death - Nigel Strangeways 2

Tja, mord i slutna rum, excentriska karaktärer, lantgods och annat typiskt brittiskt från tiden, den gavs ut 1936.

Lord Marlinworth, assistant-commissioner till Scotland Yard, ska tillsammans med sin fru åka till Chatcombe över jul. De har nyligen hyrt ut the Dower House på ägorna till det berömda flygaresset Fergus O´Brien. O´Brien har bett om hjälp eftersom han fått hotbrev och Lord Marlinworth ber sin brorson Nigel Strangeways att ta sig an detta.

Nigel Strangeways åtar sig uppdraget och följer med till Chatcombe. Förutom Fergus O´Brien bor också dennes betjänt Bellamy i the Dower House och därutöver kommer tillresta gäster. Gästerna består av Georgia Cavendish, upptäcktsresande och äventyrare, hennes bror Edward Cavendish, "something in the city", En mr Knott-Slotman som driver en club, Philip Starling, lärare på All Saints och Lucilla Thrale.

Som väntat avbryts julfirandet av ond bråd död och superintendent Bleakley tillkallas. Tillsammans försöker de lösa mysteriet och nysta i alla trådar.

Det är en pratig roman. Det pratas, berättas och konverseras hela tiden och det gör den lite tråkig, även om konversationen bitvis är ganska. Det märks att Nicholas Blake (Cecil Day-Lewis) skrev lyrik och tycker om att leka med ord. Själva titeln visar sig faktiskt vara en ordvits (och ledtråd).  Romanen har lite pojkaktig äventyrsroman över sig ibland som egentligen inte tilltalar mig, även om det är lite charmigt.

Det är inte så mycket julstämning i den som jag hade hoppats men den var helt ok att fördriva tiden med även om den inte är en av mina favoriter.

Den får D D D  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar